Alkeiskurssit

Itsenäiseksi laskuvarjohyppääjäksi haluavalle alkeiskurssille osallistuminen on ainoa mahdollisuus astua tyhjyyteen. Tandemhypyn voi tehdä puolen tunnin koulutuksen jälkeen.Kursseja järjestetään Suomessa säännöllisesti ainakin Turun ja Malmin lentokentillä.Alkeiskurssilla suoritetaan ensimmäinen yksinhyppy 4 000 metrin korkeudesta yhdessä kokeneen hyppymestarin kanssa, jonka tehtävänä on varmistaa, että hyppy sujuu turvallisella tavalla. Kurssi kestää kaksi tai kolme iltaa, joiden aikana sekä käydään läpi teoriaa että harjoitellaan käytännön taitoja.Kurssi huipentuu hyppäämiseen viimeisenä päivänä. Kurssin hintaan sisältyy yleensä hyppykerhon jäsenmaksu, mikä takaa mahdollisuuden jatkaa harrastusta kurssin päätyttyä.

Varusteet

Kurssin aikana oppilas ei tarvitse omia varusteita, vaan hän saa käyttöönsä sen seuran varusteet, jonka kurssia hän käy. Hänen tulee kuitenkin itse huolehtia, että hänellä on hyppäämiseen sopivat jalkineet. Hyppykengiltä edellytetään, että ne ovat riittävän tukevat ja kiinnitykseltään sellaiset, ettei varjo voi tarttua kiinni aukeamisvaiheessa. Esimerkiksi lenkkarit ovat yleensä riittävän hyvät. Myös sormikkaat ovat pakolliset. Niiden tulee olla ohuet, jotta laskuvarjon varalaukaisujärjestelmän käyttäminen onnistuu, mutta riittävän lämpimät ottaen huomioon, että yläilmoissa on aina kova pakkanen.

Julkkikset varjon varassa

Laskuvarjohyppääminen kuuluu monien kuuluisuuksien harrastuksiin, ja lajia harrastavat kuuluisuudet toimivat sille loistavina mannekiineina. Esimerkiksi näyttelijät Keanu Reeves, Tom Cruise, Nicole Kidman, Jack Nicholson ja Cameron Diaz sekä urheilijat Tony Hawk ja Andy Roddick ovat jossakin elämänsä vaiheessa harrastaneet laskuvarjohyppyä.Luultavasti kuuluisuudet hyppäävät laskuvarjolla aivan samoista syistä kuin muutkin ihmiset: Ensimmäisen hypyn saa lahjaksi tai tekee osana jotakin julkisuustempausta ja jää sitten koukkuun ehkä jopa jo yhden hypyn jälkeen. Vapaa pudotus ja lentämisen kokemus ovat niin vaikuttavia, että on vain pakko jatkaa harrastuksen parissa.

Luonnistuu se ikäihmisiltäkin

Yksi ehkä kuuluisimmista laskuvarjohyppäämistä harrastaneista henkilöistä on entinen Yhdysvaltain presidentti George H. W. Bush, joka teki tandemhypyn syntymäpäivänsä kunniaksi täyttäessään 85 vuotta vuonna 2009 – huolimatta Parkinsonin taudistaan johtuvista liikkumisrajoituksista. Tuo hyppy oli hänen kuudes hyppynsä sitten presidenttikauden päättymisen ja syntymäpäivän jälkeen tehdyssä haastattelussa Bush suunnitteli jatkavansa hyppäämistä osoittaakseen, ettei ikä ole este ihmisen tekemisille.Satavuotias Georgina Harwood vietti merkkipäiväänsä hyppäämällä tandemhypyn ja saavutti sillä paljon maailmanlaajuista kuuluisuutta; hän on tiettävästi maailman vanhin laskuvarjolla hypännyt nainen. Hypyllään nainen keräsi rahaa Etelä-Afrikan kansalliselle meripelastusseuralle. Hyppy oli naisen toinen tandemina suoritettu laskuvarjohyppy, ja ensimmäisen hyppynsä hän oli tehnyt 92-vuotiaana. Satavuotispäiväänsä seuraavana päivänä hän myös ui laivan kylkeen kiinnitetyssä häkissä yhdessä haiden kanssa.Suomen vanhin säännöllinen laskuvarjohypyn harrastaja on 72-vuotias Lauri Oksanen, joka on harrastanut hyppäämistä jo vuodesta 1966. Hänestä tuli Suomessa pieni kuuluisuus Iltalehden artikkelin myötä maaliskuussa 2015. Hän hyppää edelleen itsenäisesti. Oksasen mukaan on harvinaista, että joku on jatkanut laskuvarjolla hyppäämistä yhtäjaksoisesti melkein 50 vuoden ajan, mutta omaa ikäänsä hän ei pidä rajoitteena harrastukselle, vaan uskoo, että samanikäisiä hyppääjiä on tulevaisuudessa useampiakin.