Adrenaliini on elimistön luontainen hormoni, jota erittyy lisämunuaisista. Hormonilla on moninaisia vaikutuksia, sillä se muun muassa supistaa verisuonia, laajentaa keuhkoputkia, vilkastaa sympaattisen hermoston toimintaa ja nostaa sykettä. Adrenaliinia käytetään myös lääkkeenä esimerkiksi allergisiin reaktioihin ja puudutteissa vähentämään verenvuotoa. Ihmisen lisämunuaiset erittävät adrenaliinia jännittävissä tilanteissa ja silloin, kun ihmisen on suoriuduttava jostain vaativasta tehtävästä. Se on niin sanottu stressihormoni, joka parantaa suorituskykyä ja saa ihmisen äärimmäiseen valvetilaan.
Adrenaliini vaikuttaa ihmisiin eri tavoin
Adrenaliinin vaikutusta seuraa yleisesti eräänlainen euforia, joka johtuu muun muassa stressaavan suorituksen päättyessä erittyvistä endorfiineista. Osa ihmisistä etsii tätä adrenaliinin aiheuttamaa hyvää, jopa huumaavaa oloa eli adrenaliinisyöksyä extreme-elämyksistä. Osa taas voi saada merkittävän adrenaliinisyöksyn ja sitä seuraavan euforian rauhallisemmallakin tavalla. Ihmiset ovat erilaisia ja jännitystä syntyy siten eri asioista: toisen adrenaliinin saa virtaamaan Netent Casino, sen slotit ja voitonhuuma, toinen tarvitsee Mount Everestin ja ääriolosuhteet.
Hyviä harrastuksia adrenaliinitasojen nostoon
Mikäli etsii adrenaliinisyöksyä ja haluaa kokea tämän huumaavan tunteen, kannattaa tehdä asioita, jotka saavat sykkeen nousemaan ja elimistön valmiustilaan. Adrenaliinin nostattajia ovat extreme-urheilulajeista esimerkiksi benji-hypyt, kalliokiipeily, koskenlasku ja haiden kanssa uiminen. Toisille myös pelit, kauhuelokuvien katsominen, työhaastattelu tai kokeet koulussa riittävät nostamaan adrenaliinitasoja. Tasojen hallintaa voi myös opetella. Tottumuksen ja rutiinin myötä tutut asiat eivät välttämättä tunnu enää yhtä jännittäviltä, mikä on suotavaa esimerkiksi liiallisen koe- tai esiintymisjännityksen kanssa.